viernes, 14 de enero de 2000

CV




JOSEP CARLES LAÍNEZ




Josep Carles Laínez (València, 1970) és autor d’una àmplia obra literària i de recerca, per a la qual ha fet servir, cronològicament, diverses llengües hispàniques lligades a les seues arrels familiars i sentimentals.  



Des del 1989 fins al 1999, desenvolupà una enorme producció en llengua aragonesa, fruit de la qual foren diversos guardons i llibres: “Onso d’Oro” de poesia de l’Ajuntament d’Echo, accèssit del Premi “Ana Abarca de Bolea”, també de poesia, en dues ocasions, pels poemaris Peruigilium Veneris ([La vigília de les festes de Venus], 1992) i Bel diya ([Algun dia], 1998), accèssit del Premi Internacional de Novel·la Curta per A besita de l’ánchel ([La visita de l’àngel], 1993)… A aquests llibres, s’hi hauria d’afegir el poemari En o gudrón espígol xuto ([A l’asfalt, espígol sec], 1991). Va col·laborar en revistes com ara Ruxiada (Terol; de la qual va ser cofundador), Fuellas (Osca), L’Albada (L’Almunia de Doña Godina), Rechitos (València)…, amb poemes i traduccions a l’aragonés. L’any 1999, aparegué el seu llibre Deseyos batalers [Desitjos de bat a bat], que recollia els articles publicats en el diari Siete de Aragón durant la dècada dels 90 del segle XX. És membre de ple dret del Consello d’a Fabla Aragonesa, i fou membre fundador de la Colla de Fablans d’o Sur d’Aragón el 1989.



En llengua asturiana, dugué a terme fins al 2010 una intensa labor de creació literària, tot obtenint en dues ocasions el Premi de Teatre de l’Academia de la Llingua Asturiana, per les obres Elsa metálico (1998) i Thule (2009). A banda d’això, cal destacar els seus poemaris Lenta lletanía del cuerpu nel hedreru ([Lenta lletania del cos sobre el prat], 2007) i La piedra ente la ñeve ([La pedra entre la neu], 2010), publicat en alfabet llatí i deseret simultàniament. Fou col·laborador del setmanari en asturià Les Noticies durant quatre anys (2000-2003), i una selecció de les seues columnes fou editada en traducció espanyola amb el títol Ene marginalia (2003) i estonià en la revista Akadeemia (2004). Ha traduït a l’asturià, entre d’altres, Sandro Penna i Vicent Andrés Estellés, i ha realitzat l’edició i traducció de la Poesía asturiana completa (2009) del filòsof i acadèmic Lluis X. Álvarez, a més de ser coautor, amb Vicente Haya, d’una versió de haiku japonesos a l’asturià: Caballinos del diañu, lluciérnagues i caparines ([Libèl·lules, lluernes i papallones], 2004).



Paral·lelament, s’ha ocupat de les seues dues llengües familiars: el valencià i el castellà. Així, l’any 1995, publicà el poemari Dionysiaka (Alzira, Germania), al qual s’hauria d’unir el conjunt de la seua poesia completa en valencià, amb el títol d’Anxia (Alzira, Bromera, 2001), que obtingué el Premi “Roís de Corella” dels Premis “Ciutat de València” l’any 2000. Igualment, s’han de remarcar les seues obres de teatre Igual com tu, estrenada en versió espanyola a la Sala Triángulo de Madrid l’any 1995; Berlín (2001); i Lorca a la Nau, estrenada al Festival Sagunt a Escena l’any 2008. El 1998, va realitzar la traducció dels Cuentos de adolescencia de Vicente Blasco Ibáñez des de la seua probable llengua inicial d’escriptura (el valencià); i, el 2000, va veure la llum la seua versió en llengua espanyola del llibre Extranjero en su patria y otros poemas políticos, de l’escriptor i independentista occità Joan Larzac.



En castellà, és creador de diversos llibres que mostren una rica heterodòxia. Dos poemaris: Exotica martyria (1991) i Música junto al río (2001), en el qual introdueix versos sencers en el dialecte castellanoaragonès de la comarca valenciana de l’Alt Palància. Ha publicat també una novel·la, Alma (1997); un llibre d’aforismes, In hoc signo vinces (1998), que ha conegut traducció a l’estonià (publicada per la Universitat de Tartu); i una nouvelle dialogada, Una noche más (2002). Al costat d’aquestes obres, cal destacar un conjunt de llibres de gènere indefinit, que són, sens dubte, els més íntims del seu autor: el llibre de no ficció La tumba de Leónidas (2006); la recopilació de proses literàries Aquí la noche tiene el nombre de Valeria (2007), on tracta de forma molt lírica de l’ésser i el futur de Castella; i La muerte del padre (2009), diari per al qual va fer servir mitja dotzena de llengües, i que és un relat del que defineix el títol i que va inaugurar el seu projecte Tabularium, del qual han aparegut fins ara tres reculls. Ha estat finalista del Premi de la Crítica Valenciana en la seua modalitat d’assaig en dues ocasions.



Dins de la seua labor com a estudiós de la literatura en castellà, cal esmentar la primera edició de l’obra inèdita del segle XVII, El mayor de los milagros de José Tello de Meneses (2001), la reedició de la novel·la Mosén Pedro de Benjamín Jarnés (2005), l’edició dels Escritos taurinos (2006) de Francesc Almela i Vives, i de les Cartas a Emilio Gascó Contell de Vicente Blasco Ibáñez (2012)..



En l’àmbit dels estudis audiovisuals, fou membre del consell de redacció de la revista de cine Banda Aparte, i col·laborador en publicacions teòriques com ara Archivos de la Filmoteca i Imatge. L’any 2003, aparegué el seu llibre Construcción metafórica y análisis fílmico, que recollia part de la seua tesi de llicenciatura La construcción metafórica en el cine de Weimar (1995), i és coautor dels títols Filmar la mirada (2001), Cultura visual contemporánea (2007) i Hollywood revelado (2012). Fou membre de la redacció del programa de cultura El Faro de Alejandría (1998-2000), dirigit i presentat per Fernando Sánchez Dragó.



En un àmbit més artístic, ha publicat els llibres d’autor El naixement de la platja (2001) i Trànsits (2002), i dues plaquettes de poesia experimental en anglés: Shipwreck ([Naufragi], 1999) i Archangel’s Appeal ([L’atracció de l’arcàngel], 2000), llengua en la qual edità diverses peces experimentals durant els primers anys de la dècada dels 90 del segle XX al Canadà i als Estats Units. Així mateix, ha dut a terme diverses performances: Memorial (2001), Umbrae (2002), Lux (2003), Sacra (2003) o Iter (2009), totes amb el rerefons del paganisme. Ha teoritzat alhora sobre aquest gènere artístic en el llibre col·lectiu Cartografías del cuerpo (2004) i en la revista italiana Aut Aut (2004).



Per últim, hom deu esmentar també la literatura adreçada als més xicotets, del que donen mostra el conte Una más en la familia (2002), introduint la temàtica LGBT en la història; i el llibre de preguntes El paganismo explicado a los niños (2015).



Josep Carles Laínez és col·laborador habitual dels diaris Levante-EMV i d’El Periòdic d’Andorra.



Entre els anys 1997 i 2004, dirigí l’editorial Llambert Palmart SL, amb seu a València, que publicà més de quaranta títols entre assaig, novel·la, teatre i poesia. Entre els autors publicats, el cantautor Nacho Vegas, l’escriptor guineoecuatorià Juan Tomás Ávila Laurel, el dramaturg i director teatral Manuel-Ángel Conejero, l’humorista Forges, la directora pornofeminista Annie Sprinkle, la dramaturga afroamericana Adrienne Kennedy…



Entre els anys 1998 i 2015, fou cap de redacció de la revista Debats, editada per la Institució Alfons el Magnànim de València.



En un àmbit més acadèmic, Josep Carles Laínez és llicenciat amb grau en Filologia Catalana i Filologia Hispànica, així com diplomat en Llenguatges Audiovisuals, per la Universitat de València. Ha realitzat estudis de Teologia al Seminario Evangélico Unido de Teología (El Escorial), al Seminario Anglicano “San Justino Mártir” (Navalcarnero) i a l’Escuela Feminista de Teología de Andalucía. Ha estat professor visitant a la Universidad Nacional Autónoma de México, dins de la Càtedra “Maestros del Exilio Español”, i ha impartit cursos i conferències sobre literatures en llengües minoritzades, a la Hofstra University de Nova York, la Universitat Komazawa de Tòquio, la Universitat de Lund, la Universitat de Tirana, la Universitat de Puerto Rico, la Universitat Catalana d’Estiu, la Universidad de Castilla-La Mancha, la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universidad Internacional Menéndez Pelayo, l’Instituto Castellano-Leonés de la Lengua, el Club de Roma, el Daedalos Institute of Geopolitics de Xipre…







Josep Carles Laínez

E-mail: josep_carles_lainez / a / yahoo.com

Web: josepcarleslainez.blogspot.com.es